Moje Notatki

Historia Polski – cz.72

In historia polski film on Listopad 11, 2009 at 11:20 am

Rozwój folwarków nastąpił przede wszystkim w dobrach szlacheckich, zwłaszcza średniej szlachty. W dobrach królewskich i duchownych, a tak­ie w posiadłościach najzamożniejszej części szlachty folwarki występowały rzadziej, co wiązało się z trudnościami bezpośredniego nadzoru
Folwark szlachecki według obliczeń Andrzeja Wyczańskiego miał przeciętnie 60 do 80 ha gruntów uprawnych. Nastawiony był przede wszystkim na produk­cję zbóż, przy czym żyto zajmowało zwykle przynajmniej połowę po­wierzchni uprawnej, owies 1, gdy pszenica 1/16. Tak było w Wielkopolsce i na Mazowszu; przy lepszych glebach, w Sandomierskiem czy na Żuła­wach, produkcja pszenicy przybierała większe rozmiary. Próby pewnej in­tensyfikacji produkcji (przez staranniejszą orkę czy nawożenie) doprowa­dziły do zwiększenia wydajności. Przy pszenicy i życie miała ona sięgać 7 do 9 q z hektara, a przy owsie 5 do 7. Po spadku plonów w XVII w. wydajność taką osiągnięto znów dopiero w XIX w.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: