Moje Notatki

Historia Polski – cz.65

In historia powszechna średniowiecze on Listopad 13, 2009 at 2:27 am

Ale nie tylko pomyślna koniunktura leżała u podstaw dokonujących się w gospodarce rolnej przemian. Bardzo istotne znaczenie miało rów­nież umocnienie się politycznej przewagi szlachty w stanowej strukturze ustrojowej, które ułatwiało jej swobodę poczynań w zapewnieniu sobie gruntów pod folwarki i taniego robotnika
W ciągu XIV i zwłaszcza XV w. przy względnie ustabilizowanym dochodzie szlacheckim zaznaczyły się ten­dencje do poważnego wzrostu dochodów warstw biorących bezpośredni odział w produkcji, przede wszystkim mieszczaństwa, w pewnej mierze także bogatszego chłopstwa. Groziło to względnym zubożeniem szlachty, która, jak to wykazał Jerzy Topolski, podjęła w całej niemal Europie różne inicjatywy w obronie nie tylko swej zagrożonej pozycji ekonomicz­nej, ale także społecznej i politycznej, Na terenie Polski, podobnie jak środkowej Europy, przejawem takiej aktywności gospodarczej była roz­budowa folwarku pańszczyźnianego. Uprzywilejowanie szlachty umożli­wiało jej bowiem na tym obszarze łatwe wykorzystanie darmowej, pańszczyźnianej pracy chłopa przy produkcji rolnej, przede wszystkim zbożowej. W przeciwieństwie do krajów zachodniej Europy, gdzie interes mieszczaństwa, jako liczącej się siły politycznej, ograniczał narastanie eksploatacji poddanych przez szlachtę, w Polsce układ sił społeczno-politycznych nie stworzył jeszcze do końca XV w. takiej zapory. W tych wa­runkach szlachta polska zdobyła sobie nieograniczone możliwości wyzysku chłopa i wykorzystania dla siebie koniunktury na zboże.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: