Moje Notatki

Historia Polski – cz.83

In wojciech roszkowski historia polski on Listopad 18, 2009 at 2:21 am

Jeżeli więc doraźnie osiągano wytknięte sobie cele, na dłuższą metę powodowano wyjałowienie ziemi, spadek wysokości plonów; a więc i glo­balnej produkcji. Według obliczeń A
Wyczańskiego w królewszczyznach województwa sandomierskiego w okresie od 156,4 do 1616 r. plony żyta spadły na folwarkach o 23%, pszenicy o 25%, owsa o 18%. Na wyjałowie­nie ziemi wskazuje również wzrost pustek, gruntów opuszczonych, na Ma­zowszu już na przełomie XVI i XVII w., w Wielkopolsce widoczny od lat trzydziestych XVII w. Niemniej w pierwszych dziesięcioleciach XVII w. produkcja rolna w Rzeczypospolitej musiała być jeszcze wysoka, skoro właśnie na ten okres przypadają największe ilości zboża eksportowanego za granicę. W pierwszej połowie XVII w. przeciętna roczna wywożonego zboża była wyższa niż w XVI w. i wynosiła 58 tys. łasztów. Maksymalne jednak wywozy przypadają na drugie i trzecie dziesięciolecie wieku. Właś­nie w 1618 r. eksport zboża przez Gdańsk wynosił rekordowe 115 521 łasz­tów. Później liczby te zaczęły się zmniejszać. W jakiej mierze było to wy­nikiem obniżania się techniki w produkcji rolnej, trudno stwierdzić, tym, bardziej że badania nad stanem rolnictwa w Rzeczypospolitej w tym okre­sie nie są jeszcze wystarczające do wydawania definitywnych sądów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: