Moje Notatki

Upowszechnienie się gospodarki folwarcznej w Polsce XVI

In historia starożytność on Listopad 22, 2009 at 9:24 pm

Upowszechnienie się gospodarki folwarcznej w Polsce w XVI w . początkowo nie spowodowało żadnych trudności w rozwoju produkcji rolniczej, ale nawet ułatwiło jej szybki wzrost, odpowiadający potrzebom rynkowym
Według obliczeń A. Wyczańskiego i J. Topolskiego w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XVI w. roczną produkcję zbożową Małopolski, Wielkopolski i Mazowsza można szacować na około 1200 tys. ton (600 tys. ton żyta), z czego na eksport szło około 6%, głównie żyta. Na spożycie w miastach potrzeba było zapewne nie więcej jak 19% całej produkcji, reszta przypadała na konsumpcję ludności wiejskiej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: