Moje Notatki

Rozwój folwarków nastąpił przede wszystkim w dobrach szlacheckich

In historia 1795 on Listopad 23, 2009 at 3:04 am

Rozwój folwarków nastąpił przede wszystkim w dobrach szlacheckic h , zwłaszcza średniej szlachty. W dobrach królewskich i duchownych, a takie w posiadłościach najzamożniejszej części szlachty folwarki występowały rzadziej, co wiązało się z trudnościami bezpośredniego nadzoru
Folwark szlachecki według obliczeń Andrzeja Wyczańskiego miał przeciętnie 60 do 80 ha gruntów uprawnych. Nastawiony był przede wszystkim na produkcję zbóż, przy czym żyto zajmowało zwykle przynajmniej połowę powierzchni uprawnej, owies 1, gdy pszenica 1/16. Tak było w Wielkopolsce i na Mazowszu; przy lepszych glebach, w Sandomierskiem czy na Żuławach, produkcja pszenicy przybierała większe rozmiary. Próby pewnej intensyfikacji produkcji (przez staranniejszą orkę czy nawożenie) doprowadziły do zwiększenia wydajności. Przy pszenicy i życie miała ona sięgać 7 do 9 q z hektara, a przy owsie 5 do 7. Po spadku plonów w XVII w. wydajność taką osiągnięto znów dopiero w XIX w.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: