Moje Notatki

Historia Polski – cz.159

In najnowsza historia polski on Listopad 28, 2009 at 8:09 am

Stół był wystawny. Wprowadzona w początkach XVI w
kuchnia włos­ka w ograniczonym stopniu wpłynęła na jego charakter. Obok potraw mącznych dominowało mięso, przede wszystkim chyba wołowe, rzadziej wieprzowe, uzupełniane drobiem i dziczyzną. W dni postne (a było ich niemało) obowiązywały ryby. Na jakość posiłków wpływały przyprawy, tzw. korzenie, sprowadzane w dość dużych ilościach, ale chyba tylko na dwory bogatszych. Jadano wtedy tak obficie, że budziło to zdumienie cu­dzoziemców. Jako trunków używano miejscowego piwa i miodu; gorzałka zjawiła się na stołach szlacheckich dopiero w końcu XVI w. Często pito natomiast wina zagraniczne, sprowadzane zwłaszcza z sąsiednich Węgier. Ten wystawny tryb życia, jakkolwiek niecała szlachta mogła sobie na niego pozwolić, stał się przecież wzorem dla Większości, a nawet dla za­możniejszych mieszczan czy chłopów.

4.Reformacja i zwycięstwo kontrreformacji w Polsce

a.Podłoże reformacji w Polsce

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: